Narodno Pozorište Tuzla

Pozorište

Istorija, javne nabavke, tehničke informacije

Istorija pozorišta

Narodno Pozorište Tuzla

Narodno pozorište Tuzla osnovano je 1949. godine.

Prva predstava odigrana na sceni tuzlanskog Pozorišta bila je “Obični čovjek” Radoslava Zoranovića, a rađena je po tekstu Branislava Nušića. U to vrijeme NP Tuzla bilo je smješteno u nekadašnjoj zgradi kina Centar i brojalo je tri glumca.

Prva premijera u zgradi u kojoj se i danas nalazi NP Tuzla izvedena je 30. maja 1953. godine. Tada su izvedene dvije jednočinke Šantićeva Hasanaginica i Kočićev Jazavac pred sudom, a režiju za obje predstave uradio je Ahmed Muradbegović.

Poznato je da je Narodno pozorište Tuzla osnovano 1949. godine i da je u početku svog rada bilo smještano u zgradu bivšeg Kina Centar, da bi nakon četiri godine bilo preseljeno u zgradu gdje je i dan danas.

“Godine 1947. u Tuzli je osnovano Radničko kulturno-umjetničko društvo “Mitar Trifnunović – Učo”. Na samom početku rada osnovana je i njegova dramska sekcija, kojoj se priključila već postojeća Dramska grupa za istočnu Bosnu. Rad “Učine” Dramske sekcije u početku su pratile razne teškoće.

Zalaganje dvojice istaknutih pozorišnih radnika, tada mladog i poletnog Radoslava Zoranovića (glumac i organizator) i nešto starijeg Ahmeda Muradbegovića (poznati dramski pisac, novelist, esejist i reditelj) – bilo je od ogromnog značaja za prve korake ove Dramske sekcije. Pomoć im je pružila i talentirana amaterka Mira Greč, kao i Mica Majer, također iskusna predratna diletantkinja. Uz domaćina Učinog doma Aliju Mutevelića i Jovanku Preradović, ovo su bile početne snage “Učine” Dramske sekcije.

Ubrzo je članstvo Sekcije uvećano, iz redova građanstva (radnici, zanatlije, službenici), uključili su se talentirani amateri: Abdurahman Damadžić, Džemal Mešković Babo, Aleksandar Simić Šano, Mira Babić, Osman Osmanović i drugi.

Okupljene ove snage već u početku su se pokazale kao vrijedne i, što se ubrzo potvrdilo, predstavljale su vrijedno jezgro budućeg profesionalnog pozorišta. (…)” (N.A.)

Javne nabavke i pozivi

Opći akti

– PRAVILA Javne Ustanove Narodnog Pozorišta Tuzla

– PRAVILNIK o radu Javne Ustanove Narodno Pozorište Tuzla

ZAKON O POZORIŠNOJ DJELATNOSTI Zakon-o-pozorisnoj-djelatnosti

Tehničke informacije

Narodno Pozorište Tuzla

Sala Narodnog pozorišta Tuzla broji ukupno 290 sjedišta (parter –  220 stolica i balkon – 70 stolica).

Tehničke specifikacije
Raspoloživa oprema

Kontaktirajte nas

Pratite NAS!

Informacije o predstavama na repertoaru Narodnog Pozorišta Tuzla možete dobiti i na email adresu!