Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

BOGAT SEDMIČNI REPERTOAR U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

May 15, 2023 | Novosti

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće produkcije tako i produkcija partnerskih pozorišnih kuća.

Prva predstava na ovosedmičnom repertoaru je predstava “Macbett”, autora Eugenea Ionescoa i u režiji Davida Alića, a predstava će se igrati u utorak, 16. maja u 19,30 sati. Ionescov Macbett je satirična verzija Shakespearovog Macbetha, a govori o tome koliko je svaka osoba podložna promjenama kada se nađe u poziciji moći. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Ivana Perkunić Mešalić, Siniša Udovičić, Irma Zukić, Mirza Ćatibušić, Jasmina Dedić Ibrić, Remira Osmanović i Denis Hadžić.

Dva dana poslije, u četvrtak 18. maja u 19,30 sati publika će moći pogledati predstavu “Padagogija otpora Branka Ćopića”, autora i režisera Zlatka Pakovića. Ova predstava je nastala u koprodukciji Centra Omaha, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava ističe nadljudsku potrebu čovjeka da kaže „da“ kada treba, odnosno „ne“, kada nešto nije istinito. Predstava je to o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti. Predstava je sklopljena od devet scena, kroz koje se propituju odnosi i sukobi autoriteta i poslušnika, položaj boraca iz nedavnog rata, mjesto i uloga žene u društvu danas, prijetnje ISIL-ovaca svakome koji ne misli isto kao oni, migranti u potrazi za novim domom, a svaka scena vijerno dočarava stvarnost u kojoj živimo. U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović.

Za kraj sedmice, tačnije u subotu 20. maja, na repertoaru su dvije predstave. Dječju predstavu „Ako pčele odu“, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, najmlađa publika će moći pogledati u 12,00 sati. U predstavi se kroz nekoliko etida upoznajemo sa veoma složenim svijetom pčela. Odakle pčele dolaze? Da li su nekada u praistoriji bile mesožderi? Kakva je njihova hijerhija i organizacija? Kako pčele obavještavaju da su daleko a kako blizu izvora hrane? Šta je pčelinji ples i šta on označava? Kako je čovjek svojim nesavjesnim odnosom prema prirodi ugrazio opstanak pčela? Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. Organizator ovog događaja je Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, a ulaz na predstavu je besplatan.

Posljednja predstava za ovu sedmicu je predstava „Emigranti“, u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, a na repertoaru je iste subote u 19,30 sati. U predstavi Emigranti  dva stranca iz nedefinisane zemlje žive zajedno u podrumu u nepoznatom gradu u zapadnoj Europi. Otuđeni intelektualac AA odlučio je emigrirati iz političkih razloga, dok je njegov sustanar, “seljak radnik” XX, otišao samo zaraditi novac. Osuđeni su na vlastito društvo, a njihova se simbioza temelji na međusobnoj zavisnosti, kroz mnoštvo sukoba. U širem smislu, sukob između AA i XX. tiče se jednog od najvažnijih problema u poslijeratnoj Poljskoj – jaza između inteligencije i radnika.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Također pročitajte

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će u tekućoj sedmici za svoju publiku odigrati dvije predstave na svojoj matičnoj sceni. “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića,  na repertoaru ovog pozorišta je u utorak, 09. maja...

Srebrenica: Izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju

Srebrenica: Izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju

Narodno pozorište Tuzla je zajedno sa Helsinškim komitetom za ljudska prava u Srbiji, Documenta - Centrom za suočavanje s prošlošću (Hrvatska) i Međunarodnim partnerstvom za ljudska prava (Belgija), učestvovalo u implementaciji projekta "Srebrenica: izvlačenje pouke...