Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

May 8, 2023 | Novosti

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će u tekućoj sedmici za svoju publiku odigrati dvije predstave na svojoj matičnoj sceni.

“Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića,  na repertoaru ovog pozorišta je u utorak, 09. maja u 19,30 sati. Ovo je jedna od najvažnijih i najboljih savremenih drama. Brešan u ovom djelu kroz komične situacije pokazuje tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija, podržana primitivnim mentalitetom.

Radnja ove komedije je smještena u pedesete godine 20. stoljeća, poslijeratno razdoblje i ozračje, u izmišljenom selu Mrduša Donja. Na inicijativu vlasti, u selu se priprema izvođenje predstave „Hamlet“. Uz organiziranje predstave, paralelno se odvija prava drama među stanovnicima sela Mrduša Donja, koja na kraju završava tragično. U predstavi igraju Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nenad Tomić, Nedim Malkočević,Midhat Kušljugić i Mirza Pinjić.

Dva dana kasnije, u četvrtak 11. maja u 19,30 sati, na repertoaru je i predstava “Hamlet”, autora Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića. Ovaj pozorišni klasik, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, ostvario je velike uspjehe na lokalnim i regionalnim pozorišnim scenama. Prema riječima reditelja, Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u „Hamletu“ pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojem se taj režim održava.

U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

Rezervacija ulaznica za obje predstave može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645, viber 064 43 55 704 i email adresu rezervacije@nptz.ba

Također pročitajte

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...