Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Srebrenica: Izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju

Apr 24, 2023 | Novosti

Narodno pozorište Tuzla je zajedno sa Helsinškim komitetom za ljudska prava u Srbiji, Documenta – Centrom za suočavanje s prošlošću (Hrvatska) i Međunarodnim partnerstvom za ljudska prava (Belgija), učestvovalo u implementaciji projekta “Srebrenica: izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju”, finansiranog od strane Evropske unije i program “Evropa za građane”.
Kroz jedinstvenu pozorišnu predstavu o genocidu u Srebrenici, inkluzivne rasprave o građanskoj odgovornosti za očuvanje mira u Evropi, umjetnički masterclass za mlade i široku medijsku kampanju, projekt je uspio:

– razotkriti korelaciju između ekstremnih oblika nacionalizma i kršenja osnovnih prava

– raspravljati o zajedničkom evropskom naslijeđu zločina

– uključiti mlade u očuvanje sjećanja na tragičnu prošlost Evrope

-preporučiti mjere za povećanje otpornosti na nasilne tendencije.


Ovim aktivnostima je odana počast i žrtvama genocida u Srebrenici. Kao takav, projekt je pridonio razumijevanju uticaja ekstremističkih ideologija na demokratiju, vladavinu prava i međukulturalne odnose, omogućujući Evropljanima da uče iz prošlosti i udruže snage u izgradnji sigurnije budućnosti za sve.

Pored premijernog izvođenja predstave “Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo” autora Zlatka Pakovića, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, u sklopu projekta izvedeno je 6 repriznih igranja predstave u Beogradu, Tuzli, Zagrebu i Novom Pazaru, te 4 masterclassa u navedenim gradovima. U sklopu aktivnosti ovog projekta, održana je i projekcija snimka predstave u Briselu. Producent predstave je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. 

Više o cijelom projektu možete naći u dokumentu, koji možete preuzeti na linku ispod:

Fotografije sa premijernog i repriznih igranja predstave “Srebrenica: kad mi ubijeni ustanemo”, te pratećih masterclassova možete naći u foto-galeriji ispod.

Također pročitajte

BOGAT SEDMIČNI REPERTOAR U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

BOGAT SEDMIČNI REPERTOAR U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće produkcije tako i produkcija partnerskih pozorišnih kuća. Prva predstava na ovosedmičnom repertoaru je predstava “Macbett”, autora Eugenea Ionescoa...

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će u tekućoj sedmici za svoju publiku odigrati dvije predstave na svojoj matičnoj sceni. “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića,  na repertoaru ovog pozorišta je u utorak, 09. maja...