Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

PROMOCIJA KNjIGE „PRIVIĐENjA IZ SREBRNOG VIJEKA“ U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Dec 15, 2022 | Novosti

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u partnerstvu sa Narodnim pozorištem Tuzla organizuje promociju knjige „Priviđenja iz srebrnog vijeka“, autora Almira Bašovića, a promocija će se održati u petak 16.12.2022. u 19,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla. Izdavač knjige „Priviđenja iz srebrnog vijeka“ je BZK „Preporod“.

Drama „Priviđenja iz srebrnog vijeka“ je prvenstveno objavljena kao dio Bašovićeve knjige „Četiri i po drame“, a sada je izdata i kao zasebna knjiga, sa prevodima na albanski, češki, engleski, francuski, nizozemski, italijanski, makedonski, njemački slovenski i perzijski jezik.

Na promociji će učestvovati Amira Banjić, Matija Bošnjak i Almir Bašović. Dijelove teksta iz drame na više jezika govore glumci Samina Mujkić i Mirza Ćatibušić.

Almir Bašović rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje kao vanredni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti. Autor je pet pozorišnih komada objavljenih u knjizi Četiri i po drame (Sarajevo, 2018). Drame su mu prevođene na jedanaest jezika, a izvođene su u Sarajevu, Zenici, Beču, Brnu, Beogradu, Tuzli i Skoplju. Član je Društva pisaca i P. E. N. centra u BiH.

Drama „Priviđenja iz srebrenog vijeka“ je u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena među 120 najboljih savremenih evropskih komada, a na Festivalu bh drame u Zenici, 2004. godine, proglašena je za najbolji izvedeni dramski tekst. Za knjigu „Četiri i po drame“ dobio je nagradu Kočićevo pero.

Ulaz na promociju knjige je slobodan.

Također pročitajte

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

„Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta, naziv je nove produkcije u Narodnom pozorištu Tuzla. Pripreme nove predstave otpočele su početkom ove sedmice, a premijerno izvođenje je zakazano za kraj mjeseca marta. U predstavi igraju Boris Balta, Siniša...

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Narodno pozoriste Tuzla, ali i cijela pozorišna scena Bosne i Hercegovine, ostalo je bez velikana Nijaza Alispahića. Nijaz Alispahić, dramaturg, lektor i književni pisac rođen je u Kozluku pored Zvornika, 1940. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Tuzli,...

TRI FENOMENALNE PREDSTAVE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

TRI FENOMENALNE PREDSTAVE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla iduće sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće tako i gostujućih produkcija. Prva predstava na sedmičnom repertoaru, za sedmicu 27.11. – 03.12.2023., je gostujuća predstava “Državni lopov”,...