Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

PROMOCIJA KNjIGE „PRIVIĐENjA IZ SREBRNOG VIJEKA“ U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Dec 15, 2022 | Novosti

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u partnerstvu sa Narodnim pozorištem Tuzla organizuje promociju knjige „Priviđenja iz srebrnog vijeka“, autora Almira Bašovića, a promocija će se održati u petak 16.12.2022. u 19,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla. Izdavač knjige „Priviđenja iz srebrnog vijeka“ je BZK „Preporod“.

Drama „Priviđenja iz srebrnog vijeka“ je prvenstveno objavljena kao dio Bašovićeve knjige „Četiri i po drame“, a sada je izdata i kao zasebna knjiga, sa prevodima na albanski, češki, engleski, francuski, nizozemski, italijanski, makedonski, njemački slovenski i perzijski jezik.

Na promociji će učestvovati Amira Banjić, Matija Bošnjak i Almir Bašović. Dijelove teksta iz drame na više jezika govore glumci Samina Mujkić i Mirza Ćatibušić.

Almir Bašović rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje kao vanredni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti. Autor je pet pozorišnih komada objavljenih u knjizi Četiri i po drame (Sarajevo, 2018). Drame su mu prevođene na jedanaest jezika, a izvođene su u Sarajevu, Zenici, Beču, Brnu, Beogradu, Tuzli i Skoplju. Član je Društva pisaca i P. E. N. centra u BiH.

Drama „Priviđenja iz srebrenog vijeka“ je u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena među 120 najboljih savremenih evropskih komada, a na Festivalu bh drame u Zenici, 2004. godine, proglašena je za najbolji izvedeni dramski tekst. Za knjigu „Četiri i po drame“ dobio je nagradu Kočićevo pero.

Ulaz na promociju knjige je slobodan.

Također pročitajte

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Kraj pozorišne sezone 2023/24. u Narodnom pozorištu Tuzla bit će ispunjen scenskom igrom nekoliko predstava domaće i gostujućih produkcija. Prvu predstavu publika će moći pogledati u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Tri prikativanja Boga“,...

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Narodno pozorište Tuzla je ove sedmice pripremilo nekoliko zanimljivih događaja za svoju publiku. Prva predstava ovosedmičnog repertoara će se odigrati u utorak, 07. maja u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Škrtac“ (J.P. Moliere) u režiji Tamare Damjanović. Radnja...

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...