Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Predstava PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Oct 6, 2022 | Novosti

Pedagogija otpora Branka Ćopića, autora i reditelja Zlatka Pakovića,  naziv je nove predstave koju će tuzlanska publika premijerno gledati u Narodnom pozorištu Tuzla, u ponedjeljak 10. oktobra u 19,30 sati.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra OMAHA iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je svoju praizvedbu doživjela u junu ove godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

U predstavi Pedagogija otpora Branka Ćopića igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković.
Prema riječima autora i reditelja Pakovića, predstava se bazira na umjetnosti i vještini glume, lišena je svega suvišnog, kako bi tema otpora došla do najdubljeg svog izraza. Predstava ističe nadljudsku potrebu čovjeka da kaže da kada treba, odnosno ne, kada nešto nije istinito. Predstava je to o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti.

Predstava je sklopljena od devet scena, kroz koje se propituju odnosi i sukobi autoriteta i poslušnika, položaj boraca iz nedavnog rata, mjesto i uloga žene u društvu danas, prijetnje ISIL-ovaca svakome koji ne misli isto kao oni, migranti u potrazi za novim domom, a svaka scena vijerno dočarava stvarnost u kojoj živimo.

Narodno pozorište Tuzla je već imalo uspješnu saradnju sa gospodinom  Pakovićem, na produkcijama predstava Crkva Bosanska, za koju Paković potpisuje scenarij i režiju, te produkciji predstave Hamlet, autora Williama Shakespearea, koju je Paković režirao u prošloj pozorišnoj sezoni.

Prva repriza predstave Pedagogija otpora Branka Ćopića na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je u utorak, 11. oktobra u 19,30 sati.

Informacije i rezervacije ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave Pedagogija otpora Branka Ćopića, mogu se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i 035 251 646, te email rezervacije@nptz.ba

Također pročitajte

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Kraj pozorišne sezone 2023/24. u Narodnom pozorištu Tuzla bit će ispunjen scenskom igrom nekoliko predstava domaće i gostujućih produkcija. Prvu predstavu publika će moći pogledati u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Tri prikativanja Boga“,...

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Narodno pozorište Tuzla je ove sedmice pripremilo nekoliko zanimljivih događaja za svoju publiku. Prva predstava ovosedmičnog repertoara će se odigrati u utorak, 07. maja u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Škrtac“ (J.P. Moliere) u režiji Tamare Damjanović. Radnja...