Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

VELIKAN JUŽNOSLAVENSKOG GLUMIŠTA MIRALEM ZUBČEVIĆ REŽIRA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Sep 30, 2022 | Novosti

„Djelidba“, autora Skendera Kulenovića je novo djelo koje Narodno pozorište postavlja na repertoar  pozorišne sezone 2022/23. Ovaj dramski tekst će režirati velikan domaće filmske i pozorišne produkcije, gospodin Miralem Zubčević. Upravo tim povodom u ponedjeljak, 26. septembra, na sceni Pozorišta održana je prva glumačka proba, kako bi se ansambl upoznao s rediteljskom vizijom gospodina Zubčevića. 

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar. Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu.  Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

Glumac i reditelj Miralem Zubčević

Kao što je navedeno, režija komedije „Djelidba“ povjerena je velikom dramskom umjetniku Miralemu Zubčeviću. Gospodin Zubčević, rođeni Sarajlija, obrazovao se na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojem je stekao zvanje diplomiranog glumca. Ostavio je veliki trag u kinematografiji i pozorištu južnoslavenskog prostora. Pored uloge Taleta u istoimenoj TV seriji, po kojoj ga najveći dio auditorijuma prepoznaje, velika glumačka ostvarenja je napravio i u TV dramama, filmovima i serijama, poput „Olovna brigada“, „Kože“, „Igmanski marš“, „Hasanaginica“, „Priče iz fabrike“, „Moj brat Aleksa“, „Djelidba“, „Bulevar revolucije“, „Remake“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Nafaka“ i drugi. Jednako važne i velike uloge ostvario je i na pozorišnim scenama. Posebna glumačka ostvarenja Zubčević je napravio ulogama u predstavama „Rukante“, u produkciji Kamernog teatra 55 i „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pored velike karijere ostvarene u filmskim i pozorišnim produkcijama, gospodin Zubčević je djelovao i kao dramski pedagog,  bio je i dugogodišnji profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a izveo je i nekoliko klasa na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Glumci ansambla NP Tuzla: Nedim Malkočević, Dalibor Brkić, Elvis Jahić

Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, gospodina Zubčevića publika je imala priliku gledati u sezoni 1997/98., u predstavi Don Žuan, po tekstu Moliera i u režiji Zlatka Svibena. Saradnju s ovim pozorištem Zubčević je ostvario i u pozorišnoj sezoni 1998/99., na gostovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavom Hamdibeg.

Kolaboracija sa gospodinom Zubčevićem predstavlja veliku čast za kolektiv Narodnog pozorišta Tuzla, a za ansambl je ovo jedinstvena prilika da se dodatno usavrše, učeći od velikog ovog umjetnika.

„Djelidba“, u režiji Miralema Zubčevića, premijerno će se odigrati na manifestaciji „Tuzlanski pozorišni dani“, u organizaciji Narodnog pozorišta Tuzla,  koja se tradicionalno održava u drugoj polovini novembra.

Prva proba predstave “Djelidba”

Također pročitajte

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...