Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

VELIKAN JUŽNOSLAVENSKOG GLUMIŠTA MIRALEM ZUBČEVIĆ REŽIRA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Sep 30, 2022 | Novosti

„Djelidba“, autora Skendera Kulenovića je novo djelo koje Narodno pozorište postavlja na repertoar  pozorišne sezone 2022/23. Ovaj dramski tekst će režirati velikan domaće filmske i pozorišne produkcije, gospodin Miralem Zubčević. Upravo tim povodom u ponedjeljak, 26. septembra, na sceni Pozorišta održana je prva glumačka proba, kako bi se ansambl upoznao s rediteljskom vizijom gospodina Zubčevića. 

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar. Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu.  Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

Glumac i reditelj Miralem Zubčević

Kao što je navedeno, režija komedije „Djelidba“ povjerena je velikom dramskom umjetniku Miralemu Zubčeviću. Gospodin Zubčević, rođeni Sarajlija, obrazovao se na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojem je stekao zvanje diplomiranog glumca. Ostavio je veliki trag u kinematografiji i pozorištu južnoslavenskog prostora. Pored uloge Taleta u istoimenoj TV seriji, po kojoj ga najveći dio auditorijuma prepoznaje, velika glumačka ostvarenja je napravio i u TV dramama, filmovima i serijama, poput „Olovna brigada“, „Kože“, „Igmanski marš“, „Hasanaginica“, „Priče iz fabrike“, „Moj brat Aleksa“, „Djelidba“, „Bulevar revolucije“, „Remake“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Nafaka“ i drugi. Jednako važne i velike uloge ostvario je i na pozorišnim scenama. Posebna glumačka ostvarenja Zubčević je napravio ulogama u predstavama „Rukante“, u produkciji Kamernog teatra 55 i „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pored velike karijere ostvarene u filmskim i pozorišnim produkcijama, gospodin Zubčević je djelovao i kao dramski pedagog,  bio je i dugogodišnji profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a izveo je i nekoliko klasa na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Glumci ansambla NP Tuzla: Nedim Malkočević, Dalibor Brkić, Elvis Jahić

Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, gospodina Zubčevića publika je imala priliku gledati u sezoni 1997/98., u predstavi Don Žuan, po tekstu Moliera i u režiji Zlatka Svibena. Saradnju s ovim pozorištem Zubčević je ostvario i u pozorišnoj sezoni 1998/99., na gostovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavom Hamdibeg.

Kolaboracija sa gospodinom Zubčevićem predstavlja veliku čast za kolektiv Narodnog pozorišta Tuzla, a za ansambl je ovo jedinstvena prilika da se dodatno usavrše, učeći od velikog ovog umjetnika.

„Djelidba“, u režiji Miralema Zubčevića, premijerno će se odigrati na manifestaciji „Tuzlanski pozorišni dani“, u organizaciji Narodnog pozorišta Tuzla,  koja se tradicionalno održava u drugoj polovini novembra.

Prva proba predstave “Djelidba”

Također pročitajte

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

Povodom Dana nezavisnosti BiH, ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će za svoju publiku odigrati predstavu "Hamlet", po tekstu Williama Shakespearea, te u režiji Zlatka Pakovića. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Irfan Kasumović, Adnan Omerović, Ivana...