Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Pozorišne igre BiH zaštititi od devalvacije, nužna podrška svih nivoa vlasti i pozorišnih kuća

Jul 6, 2022 | Novosti

Godinama već iza kulisa svečarskog raspoloženja su problemi s infrastrukturom, s prostorom gdje se Igre održavaju. Dom kulture Jajce godinama vapi za obnovom i sale i scene i drugih prostora, a nedostaje i potrebne tehnike.

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine puno znače građanima Jajca, bitne su i pozorišnim radnicima, pa i općini Jajce. I dok traju Pozorišne igre, u gradu se osjeća skoro pa praznična atmosfera, teatarski radnici imaju bar koji dan, nekad i manje vremena, da razmjene mišljenja, iskustva, dogovore saradnju, svi gledaju predstave.

Ipak godinama već iza kulisa svečarskog raspoloženja su problemi s infrastrukturom, s prostorom gdje se Igre održavaju. Dom kulture Jajce godinama vapi za obnovom i sale i scene i drugih prostora, a nedostaje i potrebne tehnike.

No, Igre su nešto što se treba održavati, jer Jajce je osim po vodopadu, plivskim jezerima, mnoštvu spomenika, poznato između ostalog i po Igrama.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar navodi da se već dugi niz godina o Igrama govori u smislu glavnog pozorišnog događaja u Bosni i Hercegovini, kojeg treba njegovati i potpomagati njegovo održavanje, pozorištima bitan, zamišljen kao susret profesionalnih pozorišta.

-U osnovi, naš Festival i jeste najstariji i najvažniji pozorišni događaj koji ima tako dugu tradiciju. Ipak, na njega se ne gleda tim očima, kada je u pitanju podrška. Sve pozorišne kuće barem deklarativno daju svoju podršku, svi nivoi vlasti također, ali kada dođe vrijeme Igara, onda ostajemo sami u Jajcu. Od prvih posljeratnih igara do danas, jedini pravi finansijer ovog događaja je Općina Jajce čiji su načelnici pokojni Branko Čavar, Nisvet Hrnjić i Edin Hozan uvijek imali razumijevanje, kao i Općinsko vijeće koje usvoja Budžet. Podršku ostalih moramo zadobiti, kako narod kaže ‘teškom mukom’ – podvukao je Čančar.

Kaže da kantonalno ministarstvo za kulturu daje podršku, nekad veću, nekad manju, a naveo je također da je Federalno ministarstvo kulture i sporta ove godine odbilo zahtjev na javnom pozivu zbog, kako je ocijenio, banalnih stvari.

-Očekujemo da to isprave, ali i da Pozorišne igre u Jajcu budu u programu finansiranja bez posebnih uslova. Mi već sada pravimo planove za sljedeću godinu, a planovi su nemogući bez finansija. Zgrada u kojoj se Igre održavaju je u trošnom stanju. Apliciramo na javne pozive gdje god imamo pravo, ali opet se priča svodi na Općinu Jajce. Oni su nam odobrili sredstva za sanaciju dijela krova koji je bio u katastrofalnom stanju i ti radovi su u toku. Ali unutar objekta nedostaje štošta što bi omogućilo bolje uslove glumcima i publici. Na tome moramo raditi, ali taj problem definitivno nije samo problem Doma kulture Jajce i njegove uprave, već puno širi – podvukao je Čančar.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić kaže da uvijek govoreći o kulturi u Bosni I Hercegovini neizbježno imamo socijalne konotacije u smislu teškog položaja kulture uopšte. Ističe da je potrebno poduzeti neophodne mjere kako bi se najstariji i najznačajnij festival u Bosni I Hercegovini zaštiti od devalvacije u programskom, organizacionom i društvenom smislu.

-Kultura nije socijalni slučaj i ta društvena paradigma se mora mijenjati, a odgovornost u dobroj mjeri leži na profesionalcima u kulturi, te na svim nivoima vlasti, svakako. Godinama se festival u Jajcu suočava sa izazovima same realizacije, a izvođači vrlo često predstave izvode praveći ogromne kompromise u tehničkom smislu, što nije pošteno niti prema akterima na sceni, niti prema publici u Jajcu. Ovaj festival osnovala su tadašnja bosanskohercegovačka pozorišta i sama ta historijska činjenica daje nam obavezu da svoju vezu sa festivalom ne posmatramo kao puko učešće, već se pozorišta moraju aktivno uključiti u organizaciju Igara – podvukao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

On je naglasio da Narodno pozorište Tuzla stoji na raspolaganju direkciji festivala, a koja isto tako mora dati više inicijative da uključi pozorišne kuće.

-Za početak, bolja komunikacija među akterima, a nakon toga i sinergija u radu sačuvat će Pozorišne igre, a Bosna i Hercegovina imat će svoj nacionalni festival u punom sjaju – smatra Ćatibušić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustrafić ističe da je obaveza svih bosanskohercegovačkih teatarskih kuća da pomognu infrastrukturalno najstarijem i najvažnijem pozorišnom festivalu koji mora imati profesionalne standarde kako bi produkciono ugostio najbolje predstave umjetničke sezone.

-Ujedno to mora biti i obaveza nadležnih ministarstava kulture da subvencijama za program dodaju i rekonstrukciju tehničkog kapaciteta festivala. Kao čelni čovjek Narodnog pozorišta Sarajevo i umjetnik koji poštuje i voli ovaj teatarski grad, spreman sam na svaki način doprinijeti znanjem i iskustvom poboljšanju festivalskog programa i atmosfere Igara u Jajcu – naglasio je Mustafić.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja smatra da bez obzira na sve nedostatke, Kazališne/pozorišne igre u Jajcu su najznačajniji festival bosanskohercegovačke kazališne scene.

-Nogometnim rječnikom rečeno, kazališna ‘premijer liga’ BiH. Okvir za sagledavanje i vrednovanje recentne bosanskohercegovačke kazališne produkcije. Nažalost, organizacijska te prostorno-tehnička infrastruktura, blago rečeno, nisu uvijek na razini koju ovaj festival zaslužuje. Dio odgovornosti je, svakako, i na samim kazališnim kućama koje bi se trebale aktivnije uključiti kako u konceptualno i programsko osmišljavanje festivala, tako i u njegov organizacijsko-izvedbeni dio – podvukao je Vukoja.

Izvor: www.fokus.ba

Također pročitajte

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

Povodom Dana nezavisnosti BiH, ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će za svoju publiku odigrati predstavu "Hamlet", po tekstu Williama Shakespearea, te u režiji Zlatka Pakovića. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Irfan Kasumović, Adnan Omerović, Ivana...