Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Najava premijere KRALJ BETAJNOVE

Apr 20, 2022 | Novosti

„Kralj Betajnove“ u Narodnom pozorištu Tuzla 21. aprila

„Kralj Betajnove“ naziv je najnovije predstave Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je predstavi koju je na osnovu teksta Ivana Cankara režirao Goran Damjanac, a govori o moći i njenim razarajućim svojstvima. Premijera je planirana 21. aprila.

„Kralj Betajnove“ je priča o zgrtanju imetka bez obzira na ljudske i Božije zakone, o prevarama i zločinima, o licemjerstvu i potkupljivosti, o nemoći individualnih pobunjeničkih zanosa. Svevremenske teme, naročito aktuelne danas.

„Mi smo sretni da smo uspjeli ponovo napraviti jednu veliku predstavu, referišem se naravno na prethodnu režiju koju je Goran Damjanac radio u NP Tuzla – predstavu Posljednja ljubav Hasana Kaimije. Tekst Ivana Cankara, Kralj Betajnove, na prijedlog Gorana Damjanca, došao je kao logičan nastavak što smo kroz Goranovu režiju tuzlanskoj publici već ponudili“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor NP Tuzla.

Predstava je velika i zbog mnogobrojne ekipe koja ju realizira na sceni, ali i iza nje. Glumačku ekipu čini značajan broj mladih glumaca, za koje su učešće u ovakvom projektu veliki izazov i prilika.

„Super mi je bilo zbog mladih glumaca, sa Akademije, zato što su to bile moje kolege, prijatelji, a sa starijom glumačkom ekipom iz NP mimo scene sam nailazio na savjete, upute, kako da dođem do nekog rješenja“, govuri glumac Luka Spasojević.

Samini Mujkanović je ovo jedan od težih likova koje igra: „Ali sam jako zadovoljna. Bilo je malo iscrpljujuće, ali interesantno i izazovno“.

Scenografiju za predstavu potpisuje Osman Arslanagić, kostimografiju Vesna Teodosić, a autorsku muziku Denis Hadžić. Premijera predstave Kralj Betajnove bit će održana 21. aprila 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Tuzla, a već narednog dana uslijedit će i prva repriza.

federalna.ba

Također pročitajte

BOGAT SEDMIČNI REPERTOAR U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

BOGAT SEDMIČNI REPERTOAR U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće produkcije tako i produkcija partnerskih pozorišnih kuća. Prva predstava na ovosedmičnom repertoaru je predstava “Macbett”, autora Eugenea Ionescoa...

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

SEDMICA U ZNAKU HAMLETA NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će u tekućoj sedmici za svoju publiku odigrati dvije predstave na svojoj matičnoj sceni. “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića,  na repertoaru ovog pozorišta je u utorak, 09. maja...

Srebrenica: Izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju

Srebrenica: Izvlačenje pouke iz prošlosti kroz pozorišnu imaginaciju

Narodno pozorište Tuzla je zajedno sa Helsinškim komitetom za ljudska prava u Srbiji, Documenta - Centrom za suočavanje s prošlošću (Hrvatska) i Međunarodnim partnerstvom za ljudska prava (Belgija), učestvovalo u implementaciji projekta "Srebrenica: izvlačenje pouke...