Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Najava premijere KRALJ BETAJNOVE

Apr 20, 2022 | Novosti

„Kralj Betajnove“ u Narodnom pozorištu Tuzla 21. aprila

„Kralj Betajnove“ naziv je najnovije predstave Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je predstavi koju je na osnovu teksta Ivana Cankara režirao Goran Damjanac, a govori o moći i njenim razarajućim svojstvima. Premijera je planirana 21. aprila.

„Kralj Betajnove“ je priča o zgrtanju imetka bez obzira na ljudske i Božije zakone, o prevarama i zločinima, o licemjerstvu i potkupljivosti, o nemoći individualnih pobunjeničkih zanosa. Svevremenske teme, naročito aktuelne danas.

„Mi smo sretni da smo uspjeli ponovo napraviti jednu veliku predstavu, referišem se naravno na prethodnu režiju koju je Goran Damjanac radio u NP Tuzla – predstavu Posljednja ljubav Hasana Kaimije. Tekst Ivana Cankara, Kralj Betajnove, na prijedlog Gorana Damjanca, došao je kao logičan nastavak što smo kroz Goranovu režiju tuzlanskoj publici već ponudili“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor NP Tuzla.

Predstava je velika i zbog mnogobrojne ekipe koja ju realizira na sceni, ali i iza nje. Glumačku ekipu čini značajan broj mladih glumaca, za koje su učešće u ovakvom projektu veliki izazov i prilika.

„Super mi je bilo zbog mladih glumaca, sa Akademije, zato što su to bile moje kolege, prijatelji, a sa starijom glumačkom ekipom iz NP mimo scene sam nailazio na savjete, upute, kako da dođem do nekog rješenja“, govuri glumac Luka Spasojević.

Samini Mujkanović je ovo jedan od težih likova koje igra: „Ali sam jako zadovoljna. Bilo je malo iscrpljujuće, ali interesantno i izazovno“.

Scenografiju za predstavu potpisuje Osman Arslanagić, kostimografiju Vesna Teodosić, a autorsku muziku Denis Hadžić. Premijera predstave Kralj Betajnove bit će održana 21. aprila 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Tuzla, a već narednog dana uslijedit će i prva repriza.

federalna.ba

Također pročitajte

PREMIJERA PREDSTAVE “PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA”

PREMIJERA PREDSTAVE “PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA”

Predstava "Pedagogija otpora Branka Ćopića" je doživjela svoju premijeru u petak, 24. juna, na pozorišnoj sceni Krajine. Nosioci koprodukcije ove predstave su Centar OMAHA, Centar za Kulturu Bihać, Narodno pozorište Tuzla i Kulturni centar Novi Pazar. Autor i režiser...

GOSTUJUĆA PREDSTAVA “ISPOD ZMAJEVOG KRILA” U NP TUZLA

GOSTUJUĆA PREDSTAVA “ISPOD ZMAJEVOG KRILA” U NP TUZLA

Narodno pozorište Tuzla će u srijedu, 29. juna u 19,30 sati ugostiti predstavu "Ispod zmajevog krila", u koprodukciji Udruženja Kult i Dječjeg i omladinkog teatra Gradačac. Ova predstava je autorsko djelo polaznika dramskog studija DOP-a, a mentorica na produkciji je...

KRAJ POZORIŠNE SEZONE U NP TUZLA U DUHU PREDSTAVE HAMLET

KRAJ POZORIŠNE SEZONE U NP TUZLA U DUHU PREDSTAVE HAMLET

Narodno pozorište Tuzla privodi kraju uspješnu 74. pozorišnu sezonu. Ove sezone na sceni Narodnog pozorišta Tuzla smo imali priliku pogledati preko stotinu domaćih izvođenja predstava, te posjetiti preko dvadeset drugih kulturnih događaja koje je NP Tuzla ugostilo....