Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

“TRI PRIKAZIVANJA BOGA” NAJBOLJA PREDSTAVA NA 43. POZORIŠNIM/ KAZALIŠNIM IGRAMA BiH U JAJCU!

Jul 6, 2024 | Novosti

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ostvario je veliki uspjeh na 43. Pozorišnim/ kazališnim igrama BiH u Jajcu, osvojivši glavnu nagradu za najbolju predstavu u cjelini, svojom predstavom „Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta.

U velikoj konkurenciji od ukupno sedam profesionalnih pozorišta iz cijele Bosne i Hercegovine, predstava „Tri prikazivanja Boga“ uspjela se istaknuti svojom kvalitetom, estetikom, uvjerljivom igrom glumaca, stiliziranim scenskim pokretom, a povrh svega i tematikom o kojoj ova predstava progovara.

Jednoglasnom odlukom je stručni žiri u sastavu: Slađana Kilibarda, Ivan Leo Lemo i Hasan Zahirović krunisao predstavu „Tri prikazivanja Boga“ glavnom nagradom za najbolju predstavu u cjelini, ali i nagradom za najbolju dramaturgiju koja je pripala Alešu Kurtu, te specijalnom nagradom za najbolji scenski pokret koja je pripala glumici Belmi Lizde Kurt.

Reditelj Aleš Kurt je ovom predstavom na jedan groteskan način prikazao tri slučaja ljudskog stradanja i užasa iz skorije istorije – bespomoćnu situaciju u kojoj se nalaze vojnici na ratištu u bici za Staljingrad, u kojoj su dovedeni do krajnjih granica svoje izdržljivosti, tragičnu sudbinu zarobljenika koncentracionog logora Auschwitz, u kome se gubi svaki obris čovječnosti pred gasnom komorom, te apsurd Golog otoka, u kome su zarobljenici ubijajući jedni druge ubijali čovjeka u sebi.

Pored Aleša Kurta, autora i režisera, u produkciji ove predstave su učestvovali i kostimografkinja Vesna Teodosić, scenograf Daniel Premec, muzički dvojac Z&O, te glumica Belma Lizde Kurt, koja je sem kreacije izvsnog scenskog pokreta, ujedno i asistirala na režiji. Glumački ansambl predstave čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ je svoje premijerno izvođenje doživjela u martu ove godine, na 75. rođendan Narodnog pozorišta Tuzla, a nagrade sa ovog najstarijeg i najvažnijeg bosanskohercegovačkog pozorišnog festivala imaju poseban značaj za ovo pozorište, uzevši u obzir da je osnivač Narodnog pozorišta Tuzla, Radoslav Zoranović, upravo i jedan od osnivača Pozorišnih/ Kazališnih igara BiH u Jajcu.

Važno je napomenuti da je ova predstava od svog premijernog igranja do sada osvojila ukupno šest nagrada – pored tri velike nagrade sa Igara u Jajcu, predstava je nagrađena i na 23. Festivalu BH drame u Zenici, nagradom za najbolju režiju Alešu Kurtu, nagradom „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret za Belmu Lizde Kurt, te specijalnom nagradom za kolektivnu glumačku igru za ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“.

Također pročitajte

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Kraj pozorišne sezone 2023/24. u Narodnom pozorištu Tuzla bit će ispunjen scenskom igrom nekoliko predstava domaće i gostujućih produkcija. Prvu predstavu publika će moći pogledati u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Tri prikativanja Boga“,...

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Narodno pozorište Tuzla je ove sedmice pripremilo nekoliko zanimljivih događaja za svoju publiku. Prva predstava ovosedmičnog repertoara će se odigrati u utorak, 07. maja u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Škrtac“ (J.P. Moliere) u režiji Tamare Damjanović. Radnja...