Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

VELIKO FINALE POZORIŠNE SEZONE 2023/24. U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Jun 13, 2024 | Novosti

Kraj pozorišne sezone 2023/24. u Narodnom pozorištu Tuzla bit će ispunjen scenskom igrom nekoliko predstava domaće i gostujućih produkcija.

Prvu predstavu publika će moći pogledati u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Tri prikativanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta. Predstava je to koja je do sada ostvarila velike uspjehe na domaćoj sceni, ali i na festivalskim igranjima. Ova predstava je ironijski prikaz nekih od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka – bitke za Staljingrad, Koncentracijskog logora Auschwitz i Golog otoka. Dakle, u pitanju je drama o krajnjim granicama čovjeka, na tri različita mjesta u kojima se dešavaju tri raličita užasa. Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Već iduće sedmice, u srijedu, 19. juna u 19,30 sati na repertoaru je predstava „Škrtac“, po tekstu JP Moliera i u režiji Tamare Damjanović. Komedija „Škrtac“ nam kroz glavnog lika Harpagona i njegove bližnje donosi sav apsurd opterećenosti novcem i materijalnim stvarima. U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Belma Lizde Kurt, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Samina Mujkanović, Irma Zukić i Nedim Malkočević.

Dva dana poslije, u petak 21. juna u 20,00 sati publika će moći pogledati predstavu „Da li smo same?“. Predstava je nastala kao plod višemjesečnog truda, inspirisana životima žena diljem svijeta, koje su se suočile s različitim oblicima nasilja – od porodičnog do sistemskog, te izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju. Cilj ove predstave nije samo osnažiti žene, već i potaknuti institucije na aktivniju ulogu u prevenciji i zaštiti žena od nasilja. Kroz likove na sceni, publika proživljava izazove, strahote i nade koje karakteriziraju život žena širom svijeta. „Da li smo same?“ podsjeća nas na važnost empatije, razumijevanja i solidarnosti među ljudima. To je poziv na djelovanje, na razmišljanje i, iznad svega, na promjenu. Predstava „Da li smo same“ daje glas ženama koje ga do sada nisu imale, dok priča priču o slobodi, našem odgoju, transgeneracijskim traumama i naslijeđenim obrascima ponašanja. U predstavi igraju: Irma Alimanović, Antonija Julija Blaće i Nikolina Vujić koje nas kroz priče povezuju i pronalaze put djelovanja, put do slobode. Predstava je nastala po autorskom tekstu i u režiji Amile Terzimehić. Kostimografiju potpisuje Aleksandra Lovrić dok je producent predstave Udruženje SCENA. Ulaz na predstavu je slobodan.

Premijera predstave „Panonski galeb“, po motivima teksta Andre-Pol Antoanau produkciji Artteatra Tuzla će se na sceni Narodnog pozorišta Tuzla odigrati u ponedjeljak, 24 juna u 19,30 sati. Režiju i adaptaciju ove predstave potpisuje glumac Midhat Kušljugić, a asistent režije je glumac Luka Spasojević.  Predstava „ Galeb Panonski“ u svom podnaslovu kaže da je to „predstava za odrasle“, ne zbog neprikladnih ili šokantnih scena nego jednostavno iz razloga što po tematici ne bi bila razumljiva mladima. Glavni junak Galeb, bavi se „galebarstvom“ na tuzlanskoj turističkoj atrakciji Panonici i time izazove pažnju novinara jednog internetskog portala za odrasle. Kroz susret ova dva lika i bezbroj komičnih scena i obrata otkrivamo njihove prave karaktere. Predstava se šali na račun nekih ljudskih osobina i životnih situacija a ova priča i odlična glumačka igra će bez izuzetka okupirati vašu pažnju. U predstavi igraju Midhat Kušljugić i Luka Spasojević.

Na kraju mjeseca i sam kraj sezone bit će krunisan učešćem na 43. Pozorišnim/ kazališnim igrama BiH u Jajcu, na kojima Narodno pozorište Tuzla učestvuje sa predstavom „Tri prikazivanja Boga“. Narodno pozorište Tuzla je dobilo čast da ovogodišnje Igre otvori, a svečano otvaranje je zakazano za petak, 28. juni u 19,00 sati.

Informacije i rezervacije ulaznica za sve predstave mogu se izvršiti na broj telefona i viber 064 43 55 704 i email rezervacije@nptz.ba

Također pročitajte

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

UZBUDLJIVA SEDMICA U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Narodno pozorište Tuzla je ove sedmice pripremilo nekoliko zanimljivih događaja za svoju publiku. Prva predstava ovosedmičnog repertoara će se odigrati u utorak, 07. maja u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Škrtac“ (J.P. Moliere) u režiji Tamare Damjanović. Radnja...

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...