Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

NARODNO POZORIŠTE TUZLA ZAVRŠILO JOŠ JEDNU USPJEŠNU POZORIŠNU SEZONU

Jul 14, 2023 | Novosti

Pozorišna sezona 2022./23. završena je s mjesecom julom. Sezona je bila i više nego uspješna, jer je dala pet premijera predstava, koje su kod publike bile izvrsno prihvaćene, ali i ostvarile zapažene uspjehe u BiH i regiji.

Sezona je otvorena u septembru sa predstavama „Snjeguljica i čudno ogledalo“ i “Hamlet”, a  premijera nove predstave je dočekana već u oktobru. U pitanju je predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, autora i režisera Zlatka Pakovića, koju je Narodno pozorište Tuzla pripremilo u koprodukciji s Centrom OMAHA, Kulturnim centrom Bihać i Kulturnim centrom Novi Pazar.  Predstava je svoju praizvedbu doživjela u junu prošle godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na  području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

Nastavak sezone donio je još dvije premijere. Predstava “Djelidba”, autora Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića, premijerno je odigrana u mjesecu novembru, u sklopu “28. Tuzlanskih pozorišnih dana”. Predstava je imala zapažene uspjehe, te je gostovala na nekoliko festivala i na scenama regionalnih pozorišta. Svoj pozorišni život mimo domaće scene, predstava “Djelidba” je ostvarila i na scenama Hrvatskog kazališta Pečuh – Mađarska, te Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci – Hrvatska. Odabrana je i za program 42. Pozorišnih/ kazališnih igara BiH, u Jajcu, a pored toga odigrana je i u sklopu manifestacije “Bihaćko ljeto” – Festivalu scensko-teatarskih umjetnosti, te zeničkom festivalu “Ljetne večeri Studio Teatra”.

Još jedna predstava u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla je svoju premijeru doživjela na Tuzlanskim pozorišnim danima, a u pitanju je predstava za djecu “Kao mačak u čizmama”. Predstava je nastala u koprodukciji sa Art teatrom Tuzla, a predstavu je režirao Midhat Kušljugić.

S proljećem je stigla i nova premijera. U pitanju je predstava “Macbett”, autora Eugenea Ioncescoa i u režiji Davida Alića. Predstava je bila pravi pozorišni izazov, kako za organizaciono-tehnički segment, tako i za same glumce. U konačnici trud se isplatio, jer je predstava postavljena kao pravi pozorišni spektakl.

Kraj sezone je donio još jednu premijeru. Predstava “Žene u crvenom”, autora Davora špišića i u režiji Midhata Kušljugića, premijerno je izvedena početkom jula. Ovom komedijom će se otvoriti naredna pozorišna sezona.

U ovoj pozorišnoj sezoni na repertoaru su bile i uspješne predstave iz prethodnih sezona, poput predstave “Hamlet” u režiji Zlatka Pakovića, “Budala na večeri” u režiji Midhata Kušljugića,  “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u režiji Mustafe Nadarevića, “Putovanje” u režiji Midhata Kušljugića, te predstava za djecu “Snjeguljica i čudno ogledalo”, u režiji Midhata Kušljugića.

Kao što je prethodno navedeno i u ovoj pozorišnoj sezoni održani su Tuzlanski pozorišni dani, i to dvadesetosmi po redu. Sem dvije vlastite produkcije, Narodno pozorište Tuzla je na ovoj reviji ugostilo i predstave iz pozorišta iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Pečuha, Osijeka i Vinkovaca. U devet dana Revije odigrano je deset predstava, osam cjelovečernjih i dvije predstave za djecu.

U ovoj sezoni repertoarske predstave je imalo priliku pogledati nekoliko hiljada zadovoljnih posjetilaca, koji su ponijeli samo najbolje utiske sa naših predstava.

Također pročitajte

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...