Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

NARODNO POZORIŠTE TUZLA ZAVRŠILO JOŠ JEDNU USPJEŠNU POZORIŠNU SEZONU

Jul 14, 2023 | Novosti

Pozorišna sezona 2022./23. završena je s mjesecom julom. Sezona je bila i više nego uspješna, jer je dala pet premijera predstava, koje su kod publike bile izvrsno prihvaćene, ali i ostvarile zapažene uspjehe u BiH i regiji.

Sezona je otvorena u septembru sa predstavama „Snjeguljica i čudno ogledalo“ i “Hamlet”, a  premijera nove predstave je dočekana već u oktobru. U pitanju je predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, autora i režisera Zlatka Pakovića, koju je Narodno pozorište Tuzla pripremilo u koprodukciji s Centrom OMAHA, Kulturnim centrom Bihać i Kulturnim centrom Novi Pazar.  Predstava je svoju praizvedbu doživjela u junu prošle godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na  području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

Nastavak sezone donio je još dvije premijere. Predstava “Djelidba”, autora Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića, premijerno je odigrana u mjesecu novembru, u sklopu “28. Tuzlanskih pozorišnih dana”. Predstava je imala zapažene uspjehe, te je gostovala na nekoliko festivala i na scenama regionalnih pozorišta. Svoj pozorišni život mimo domaće scene, predstava “Djelidba” je ostvarila i na scenama Hrvatskog kazališta Pečuh – Mađarska, te Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci – Hrvatska. Odabrana je i za program 42. Pozorišnih/ kazališnih igara BiH, u Jajcu, a pored toga odigrana je i u sklopu manifestacije “Bihaćko ljeto” – Festivalu scensko-teatarskih umjetnosti, te zeničkom festivalu “Ljetne večeri Studio Teatra”.

Još jedna predstava u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla je svoju premijeru doživjela na Tuzlanskim pozorišnim danima, a u pitanju je predstava za djecu “Kao mačak u čizmama”. Predstava je nastala u koprodukciji sa Art teatrom Tuzla, a predstavu je režirao Midhat Kušljugić.

S proljećem je stigla i nova premijera. U pitanju je predstava “Macbett”, autora Eugenea Ioncescoa i u režiji Davida Alića. Predstava je bila pravi pozorišni izazov, kako za organizaciono-tehnički segment, tako i za same glumce. U konačnici trud se isplatio, jer je predstava postavljena kao pravi pozorišni spektakl.

Kraj sezone je donio još jednu premijeru. Predstava “Žene u crvenom”, autora Davora špišića i u režiji Midhata Kušljugića, premijerno je izvedena početkom jula. Ovom komedijom će se otvoriti naredna pozorišna sezona.

U ovoj pozorišnoj sezoni na repertoaru su bile i uspješne predstave iz prethodnih sezona, poput predstave “Hamlet” u režiji Zlatka Pakovića, “Budala na večeri” u režiji Midhata Kušljugića,  “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u režiji Mustafe Nadarevića, “Putovanje” u režiji Midhata Kušljugića, te predstava za djecu “Snjeguljica i čudno ogledalo”, u režiji Midhata Kušljugića.

Kao što je prethodno navedeno i u ovoj pozorišnoj sezoni održani su Tuzlanski pozorišni dani, i to dvadesetosmi po redu. Sem dvije vlastite produkcije, Narodno pozorište Tuzla je na ovoj reviji ugostilo i predstave iz pozorišta iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Pečuha, Osijeka i Vinkovaca. U devet dana Revije odigrano je deset predstava, osam cjelovečernjih i dvije predstave za djecu.

U ovoj sezoni repertoarske predstave je imalo priliku pogledati nekoliko hiljada zadovoljnih posjetilaca, koji su ponijeli samo najbolje utiske sa naših predstava.

Također pročitajte

TRI FENOMENALNE PREDSTAVE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

TRI FENOMENALNE PREDSTAVE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla iduće sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće tako i gostujućih produkcija. Prva predstava na sedmičnom repertoaru, za sedmicu 27.11. – 03.12.2023., je gostujuća predstava “Državni lopov”,...

JAVNI OGLAS ZA PRIJEM RADNIKA U RADNI ODNOS

JAVNI OGLAS ZA PRIJEM RADNIKA U RADNI ODNOS

Javna ustanova Narodno pozorište Tuzla raspisuje javni oglas za prijem radnika u radni odnos na sljedeće radne pozicije: Referent za prodaju ulaznica – 1 izvršilac Glumac II kategorije – 3 izvršioca. Opise poslova, opće i posebne uslove i način apliciranja preuzmite u...

Pogledajte dokumentarni film “Mudrost traume” dr Gabora Matea u Tuzli

Pogledajte dokumentarni film “Mudrost traume” dr Gabora Matea u Tuzli

U organizaciji Novak Đoković Fondacije u okviru programa “Podrška, ne perfekcija”, dokumentarni film “Mudrost traume” dr Gabora Matea biće prikazan 26. septembra u Narodnom pozorištu u Tuzli, kao i drugim gradovima širom Balkana. U periodu od 18. do 30. septembra, 40...