Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

KRAJ POZORIŠNE SEZONE U NP TUZLA U DUHU PREDSTAVE HAMLET

Jun 23, 2022 | Novosti

Narodno pozorište Tuzla privodi kraju uspješnu 74. pozorišnu sezonu. Ove sezone na sceni Narodnog pozorišta Tuzla smo imali priliku pogledati preko stotinu domaćih izvođenja predstava, te posjetiti preko dvadeset drugih kulturnih događaja koje je NP Tuzla ugostilo.

Pozorišna sezona 2021/2022 nam je donijela i pet premijera – „Hamlet“, po tekstu W.Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, po tekstu Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića, „Snjeguljica i čudno ogledalo“, autorski projekat Midhata Kušljugića, „Kralj Betajnove“, autora Ivana Cankara i u režiji Gorana Damjanca, te predstavu „Bahanalije“, po motivima drame Gorana Stefanovskog i u režiji Armina Filipovića.

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ove pozorišne sezone je učestvovao i na nekoliko domaćih i regionalnih festivala – Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu – s predstavom „Snjeguljica i čudno ogledalo“, XIX Međunarodnom festivalu Mostarska liska – s predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, a aktivno se sprema i za gostovanje na 41. Pozorišnim/ kazališnim igrama u Jajcu, s predstavom „Hamlet“.  Na navedenim festivalima su osvojene i značajne nagrade – nagrada Midhatu Kušljugiću za najbolju adaptaciju teksta, za tekst „Snjeguljica i čudno ogledalo“.

Nagradu publike „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, te dvije nagrade „Mala liska“ glumcima Elviri Aljukić i Nerminu Omiću, dodijeljene su na festivalu „Mostarska liska“ za predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Krunišući uspješnu pozorišnu sezonu 2021/2022, Narodno pozorište Tuzla će svojoj publici još jednom odigrati predstavu „Hamlet“, u režiji Zlatka Pakovića. Igranje je zakazano za utorak 28. juni u 19,30 sati, a ulaz na predstavu je slobodan.

Također pročitajte

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

PREDSTAVA “HAMLET” POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

Povodom Dana nezavisnosti BiH, ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će za svoju publiku odigrati predstavu "Hamlet", po tekstu Williama Shakespearea, te u režiji Zlatka Pakovića. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Irfan Kasumović, Adnan Omerović, Ivana...