Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Ljetna turneja predstave “Kreketanje”

Jun 11, 2021 | Novosti

“Žrtvovaću se za pozorište! Predlažem ti putovanje puno slučajnosti, puno očiglednosti, puno opasnosti! Jesi li dovoljno hrabra? Bojiš li se preći granicu?” – isječak iz drame Almira Bašovića

Nakon uspješne premijere predstave “Kreketanje”po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta i velikog broja izvođenja  pred tuzlanskom publikom ova je predstava krenula u svoj festivalski i gostujući život. Izuzetno pozitivne kritike najistaknutijih pozorišnih kritičara regiona, kao i fantastične reakcije publike širili su glas o neobičnoj i zanimljivoj predstavi iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Predstavu je nakon tuzlanske, živiničke i sarajevske publike imala priliku vidjeti i publika u Novom Sadu, u sklopu, u ovom trenutku, najvećeg pozorišnog festivala na ovim prostorima, 66. Sterijnom Pozorju. Sjajne reakcije publike, kritike i medija, te izuzetno plodan razgovor o predstavi sa stručnjacima i gostima festivala uspomene su koje nosimo iz Novog Sada, sa našeg debitantskog nastupa na pomenutom prestižnom festivalu.

“Izvanredno fizički spreman, koncentrisan i disciplinovan mladi ansambl tuzlanskog pozorišta nas je proveo stazama i bogazama na putu do mračnih dubina prepunog zamki, dilema i pitalica”

“Veoma intrigantan i provokativan je sam kraj predstave jer glumci pozivaju publiku da im se priključe na sceni i izvode ih napolje iz sale kroz tehnički izlaz a tom prilikom mogu da posmatraju sami sebe na monitorima bukvalno aludirajući na to da je i dobrim delom publika odgovorna za stanje u pozorištu. Takođe smo saznali da je zbog takvog razrešenja čitave priče ovo jedina predstava za 66. godina Pozorja koja nije doživela aplauz na kraju predstave.”

Isječak iz kritike u “Vojvođanskim vestima

Nakon Pozorja nastavlja se sadržajno ljeto našeg “Kreketanja”, već početkom jula predstava se izvodi u sklopu 23. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjoj Luci gdje takođe Narodno pozorišta Tuzla nastupa po prvi puta.

Za kraj ljeta čeka nas izuzetno prometan august i septembar sa nastupima na jubilarnim 40. Pozorišnim igrama u Jajcu, 20. Festivalu bh. drame u Zenici, te nastup na  International theatre festival “Skupi” u Skopju.

Sasvim sigurno da nakon vrućeg ljeta sa puno pređenih kilometara ovu predstavu očekuje podjednako uspješna jesen, uz nadu da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će pozorišne sale ponovo biti pune.

Također pročitajte

 „XXVIII POZORIŠNI DANI“ USKORO U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

 „XXVIII POZORIŠNI DANI“ USKORO U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Pripreme za pozorišnu reviju „Tuzlanski pozorišni dani“ se privode kraju u Narodnom pozorištu Tuzla. Ovogodišnja revija će se održati od 10. do 20. novembra tekuće godine, a na programu je ukupno deset predstava domaćih i regionalnih produkcija. Svečano otvaranje...