Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Ljetna turneja predstave “Kreketanje”

Jun 11, 2021 | Novosti

“Žrtvovaću se za pozorište! Predlažem ti putovanje puno slučajnosti, puno očiglednosti, puno opasnosti! Jesi li dovoljno hrabra? Bojiš li se preći granicu?” – isječak iz drame Almira Bašovića

Nakon uspješne premijere predstave “Kreketanje”po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta i velikog broja izvođenja  pred tuzlanskom publikom ova je predstava krenula u svoj festivalski i gostujući život. Izuzetno pozitivne kritike najistaknutijih pozorišnih kritičara regiona, kao i fantastične reakcije publike širili su glas o neobičnoj i zanimljivoj predstavi iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Predstavu je nakon tuzlanske, živiničke i sarajevske publike imala priliku vidjeti i publika u Novom Sadu, u sklopu, u ovom trenutku, najvećeg pozorišnog festivala na ovim prostorima, 66. Sterijnom Pozorju. Sjajne reakcije publike, kritike i medija, te izuzetno plodan razgovor o predstavi sa stručnjacima i gostima festivala uspomene su koje nosimo iz Novog Sada, sa našeg debitantskog nastupa na pomenutom prestižnom festivalu.

“Izvanredno fizički spreman, koncentrisan i disciplinovan mladi ansambl tuzlanskog pozorišta nas je proveo stazama i bogazama na putu do mračnih dubina prepunog zamki, dilema i pitalica”

“Veoma intrigantan i provokativan je sam kraj predstave jer glumci pozivaju publiku da im se priključe na sceni i izvode ih napolje iz sale kroz tehnički izlaz a tom prilikom mogu da posmatraju sami sebe na monitorima bukvalno aludirajući na to da je i dobrim delom publika odgovorna za stanje u pozorištu. Takođe smo saznali da je zbog takvog razrešenja čitave priče ovo jedina predstava za 66. godina Pozorja koja nije doživela aplauz na kraju predstave.”

Isječak iz kritike u “Vojvođanskim vestima

Nakon Pozorja nastavlja se sadržajno ljeto našeg “Kreketanja”, već početkom jula predstava se izvodi u sklopu 23. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjoj Luci gdje takođe Narodno pozorišta Tuzla nastupa po prvi puta.

Za kraj ljeta čeka nas izuzetno prometan august i septembar sa nastupima na jubilarnim 40. Pozorišnim igrama u Jajcu, 20. Festivalu bh. drame u Zenici, te nastup na  International theatre festival “Skupi” u Skopju.

Sasvim sigurno da nakon vrućeg ljeta sa puno pređenih kilometara ovu predstavu očekuje podjednako uspješna jesen, uz nadu da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će pozorišne sale ponovo biti pune.

Također pročitajte

PREMIJERA PREDSTAVE “PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA”

PREMIJERA PREDSTAVE “PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA”

Predstava "Pedagogija otpora Branka Ćopića" je doživjela svoju premijeru u petak, 24. juna, na pozorišnoj sceni Krajine. Nosioci koprodukcije ove predstave su Centar OMAHA, Centar za Kulturu Bihać, Narodno pozorište Tuzla i Kulturni centar Novi Pazar. Autor i režiser...

GOSTUJUĆA PREDSTAVA “ISPOD ZMAJEVOG KRILA” U NP TUZLA

GOSTUJUĆA PREDSTAVA “ISPOD ZMAJEVOG KRILA” U NP TUZLA

Narodno pozorište Tuzla će u srijedu, 29. juna u 19,30 sati ugostiti predstavu "Ispod zmajevog krila", u koprodukciji Udruženja Kult i Dječjeg i omladinkog teatra Gradačac. Ova predstava je autorsko djelo polaznika dramskog studija DOP-a, a mentorica na produkciji je...

KRAJ POZORIŠNE SEZONE U NP TUZLA U DUHU PREDSTAVE HAMLET

KRAJ POZORIŠNE SEZONE U NP TUZLA U DUHU PREDSTAVE HAMLET

Narodno pozorište Tuzla privodi kraju uspješnu 74. pozorišnu sezonu. Ove sezone na sceni Narodnog pozorišta Tuzla smo imali priliku pogledati preko stotinu domaćih izvođenja predstava, te posjetiti preko dvadeset drugih kulturnih događaja koje je NP Tuzla ugostilo....