Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

“Pijana noć 1918.”: Gradimir Gojer u Tuzli režira predstavu o licemjerstvu politike

Oct 8, 2019 | Novosti

A. K.

Istaknuti bh. reditelj Gradimir Gojer na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli završava predstavu “Pijana noć 1918.” koja će premijerno biti izvedena u srijedu, 9. oktobra ove godine.

Gojer komad na daske koje život znače postavlja po noveli Miroslava Kleže, a u dramatizaciji Ive i Tene Stivičić. Predstava je specifična između ostalog i po tome što na sceni djeluje skoro 50 osoba.

Kazavši da je Krleža imao poseban odnos prema Bosni i Hercegovini, asistent reditelja Kemal Bašić ističe da je predložak teksta za komad “Pijana noć 1918.” zanimljiv po tome što to nije dramski tekst po čemu je bio prepoznatljiv hrvatski književnik.

“Krleža je uvijek bio čovjek koji je mogao predosjetiti ono šta će se događati u budućnosti, na osnovu stvari koje je primjećivao. Zbog toga ova priča nije nimalo slučajno na našoj sceni, jer iz Krležinog memoarskog zapisa možemo izvući mnogo paralela s našom svakodnevnicom i savremenošću. Mislim da će ova predstava publici biti mnogo zanimljivo za vidjeti”, naveo je asistent reditelja koji zbog zdravstvenih problema nije mogao prisustvovati današnjoj konferenciji za medije u Tuzli.

Za prvaka drame Narodnog pozorišta u Tuzli Milenka Iliktarevića ovaj komad je specifičan po tome što je sačinjen od mnogo teksta i monoloških formi. Trudio se da ih kaže što logičnije i iskrenije pred publikom. Za Krležu je naveo da je kompleksan pisac, a njegova rečenica je vrlo složena, sa mnogo epiteta i atributa.

“Uvijek je vrlo teško sve to zapamtiti, jer on voli ponavljanja i preuveličavanja, a kako bi istakao sve ono što hoće da kaže. Trudio sam se da to sačuvam u njegovoj rečenici, a sve ostalo smo malo pojednostavili, kako bi naša publika mogla mnogo bolje to razumjeti”, istakao je Iliktarević.

Njemu je u ovom komadu pripala uloga Miroslava Krleže, mladog buntovnika koji se pobunio protiv svega onoga za što se u to vrijeme ratovalo. Kako nam je kazao, kroz ovu predstavu je bitno da se publici pokazuje licemjerstvo koje vlada u svijetu, našem okruženju, kod nas te u politici.

“Oni koji bi do jučer liznuli kap krvi ispod nečijeg vrata danas moraju da se ljube s tim čovjekom, jer to politika od njih zahtijeva. Kada se ukine to licemjerstvo i kada budemo iskreno postupali u politici, privredi i svim drugim oblastima te jedni prema drugima, mislim da će ovaj svijet biti puno bolji”, naveo je Iliktarević.

Pored Iliktarevića uloge u ovom komadu ostvaruju još i Nermin Omić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Irfan Kasumović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Mirza Mujagić, Luka Spasojević, Armin Filipović, Borislav matović, Dalibor Brkić, Feđa Zahirović, Hasan Sušić, Faruk Beganović, Mirza Pinjić, Ivana Perkunić-Mešalić, Elvira Aljukić, Irma Zukić, Sadika Kahrimanović i Tamara Miličević-Stilić.

Autorski tim predstave čine još i dramaturginja Svetlana Broz, kostimografkinja Vesna Teodosić te Denis Hadžić koji je bio zadužen za muziku.

https://www.klix.ba

Također pročitajte

UMJETNOST JE MIR

UMJETNOST JE MIR

Međunarodni dan teatra obilježava se danas - 27. marta. Međunarodni dan tetara se obilježava od 1961. godine, a obilježavanje je počelo na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta (ITI). Kao i svake prethodne godine, poslana je tradicionalna poruka. Autor...

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

„Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta, naziv je nove produkcije u Narodnom pozorištu Tuzla. Pripreme nove predstave otpočele su početkom ove sedmice, a premijerno izvođenje je zakazano za kraj mjeseca marta. U predstavi igraju Boris Balta, Siniša...

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Narodno pozoriste Tuzla, ali i cijela pozorišna scena Bosne i Hercegovine, ostalo je bez velikana Nijaza Alispahića. Nijaz Alispahić, dramaturg, lektor i književni pisac rođen je u Kozluku pored Zvornika, 1940. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Tuzli,...