Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

TRI FENOMENALNE PREDSTAVE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Nov 24, 2023 | Novosti

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla iduće sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće tako i gostujućih produkcija.

Prva predstava na sedmičnom repertoaru, za sedmicu 27.11. – 03.12.2023., je gostujuća predstava “Državni lopov”, autora Fadila Hadžića i u produkciji i režiji kolektiva Studio Teatra Zenica. Komedija „Državni lopov“ Studio Teatra igranjem u Tuzli I sedamnaest drugih gradova Bosne i Hercegovine slavi 18. rođendan. Ova predstava  je svoje premijerno izvođenje imala 2005. godine i od tada do danas je izvedena preko 400 puta na scenama širom Evrope. “Državni lopov” je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, od kojih je jedan sitni lopov a uz to i ljubavni varalica, a drugi državni lopov, povlašten čak i u zatvoru. Osim njih, tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju. Njih trojica na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva u kojem živimo. U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Irfan kasumović i Mirza Mušija.

Dva dana poslije, u četvrtak 30. novembra u 19,30 sati,  publika će moći pogledati predstavu “Žene u crvenom”, autora Davora Špišića i u režiji Midhata Kušljugića. Predstava govori o četiri žene i životnoj situaciji koja spoji njihove sudbine. Glavna priča se odvija oko majke, bivše stjuardese i njene kćerke, neuspjele žene u četrdesetim godinama, koje su zapale u ekonomsku krizu. Nagomilana kriza ih je natjerala da podignu kredite, koje nisu u mogućnosti da vraćaju i to ih dovodi u velike nevolje, jer banka planira da im oduzme imovinu. Zatečene u novonastaloj situaciji, one se pobune i odluče stvar riješiti na svoj način, uzevši pravdu u svoje ruke. Prema riječima autora, u predstavi se ispod prvog nivoa smijeha i opuštene igre nalaze vrlo ozbiljni problemi žena i uopšteno čovjeka danas – problemi koji su se u posljednjim godinama još više usijali, poput pohlepe, gramzivosti, gaženja dostojanstva, institucija koje zanemaruju obične ljude, a o kojima bi se trebali brinuti. U predstavi igraju: Meliha Fakić, Elvira Aljukić, Jasmina Dedić Ibrić i Irma Zukić.

Krajem sedmice, tačnije u subotu 02. decembra, na repertoaru je predstava “Škrtac”, autora J.P. Molierea i u režiji Tamare Damjanović. Radnja predstave se odvija oko glavnog lika Harpagona, te njegove opsjednutosti novcem. Radnja se postupno razvija od prvog do petog čina u kojem se raspletom zaokružuju glavna tema i motivi – opsesivno zgrtanje novca kojim se zanemaruju lični i tuđi osjećaji. Patološka škrtost Harpagona predstavlja oličenje pohlepe  i sebičnosti. “Škrtac” je svevremenska priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznavaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu. U predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Jasmina Dedić Ibrić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Siniša Udovičić i Irma Zukić.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Također pročitajte

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Predstava “Sladoled” za vikend u Narodnom pozorištu Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla će u subotu, 27. lipnja/juna s početkom u 19,30 sati upriličiti izvođenje predstave Sladoled, Teatra Gavran iz Zagreba, čiji je voditelj Miro Gavran. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu...