Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade razmatrane bitne stavke djelovanja NP Tuzla

Aug 22, 2022 | Novosti

Danas (22.8.2022.) je u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK održan radni sastanak na kom su prisustvovali resorna Ministrica Ivana Mijatović, pomoćnica za kulturu Amela Mehmedović  i direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Sasatanak je iniciran od strane Narodnog pozorišta Tuzla, s ciljem poboljšanja uslova rada, unapređenja programskih aktivnosti, kao i tekuća pitanja.

Na sastanku su razmatrane sljedeće tačke:

1. Urgencija za otklanjanje administrativnih prepreka i što hitniju implentaciju sporazuma o povećanju plaća za uposlenike u kulturi s obzirom na rastuću inflaciju, te povećanje životnih troškova.

2. Stvaranje uslova za reprizna izvođenja predstava sa repertoara Narodnog pozorišta Tuzla u prikladnim prostorima na području drugih TK općina i gradova, te da se ova aktivnost uplanira kao redovna i da se za istu izdvoje namjenska sredstva.

3. Aktiviranje rada na izmjenama Zakona o pozorišnoj djelatnosti kako bi se postojeći, zastarjeli zakon uskladio sa aktuelnim potrebama i načinom djelovanja pozorišne umjetnosti na području TK.

4. Poduzimanje aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti zgrade Narodnog pozorišta Tuzla, u saradnji sa Ministarstvom za okoliš, te planiranje narednih koraka na rješavanju ovog pitanja.

Dogovoreni su i konkretni koraci na rješavanju otvorenih pitanja, te se nadamo da će intenzivnija komunikacija resornog ministarstva i naše ustanove polučiti rezultate, na zadovoljstvo svih.

Također pročitajte