Narodno Pozorište Tuzla

Predstave

Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo LITURGIJA

Jun 30, 2021 | Predstave

Predstava „Srebrenica kad mi ubijeni ustanemo“ u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji biće izvedena u četvrtak, 08.  jula 2021. godine u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19,30 sati.

Predstava je nastala u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama međunarodnih sudova, kao i u atmosferi odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale. Pored nespremnosti da se razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovođenja genocida u Srbiji jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine. Autor predstave u ovoj umjetničkoj intervenciji razotkriva ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida prvo omogućili, a potom poricali.

Autor i reditelj predstave je Zlatko Paković, a u izvođenju će učestvovati glumci Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Milena Moravčević, Andreja Kargačin, Vahid Džanković i Zlatko Paković.

Produkciju i izvođenje pozorišne predstave podržali su Kancelarija Hajnrih Bel fondacije u Beogradu, Nacionalna zadužbina za demokratiju, Ambasada Kanade i Evropska unija preko programa Evropa za građane i građanke. Partneri u izvođenju pozorišne predstave su Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Narodno pozorište Tuzla, Udruga Domino kroz Festival Perforacije i organizacija Međunarodno partnerstvo za ljudska prava iz Brisela.