Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

NASILJE nad ženana se tiče svih nas! Stop nasilju!

Jan 21, 2021 | Novosti

Drage kolegice i kolege,

Povodom nedavnih događaja koji su zgrozili javnost, a tiču se seksualnog nasilja u Srbiji, koje se posljedično veže za dramsku umjetnost u cjelini i nakon kojeg se u javnosti sve više govori o nasilju te vrste, osjećamo obavezu da kao javna ustanova i kao ugledna institucija kulture oštro osudimo svaki oblik nasilja, naročito onog koji se dešava pod krinkom specifičnosti našeg posla!

Zlostavljači svojim nečuvenim postupcima kaljaju ugled našeg časnog posla i časnih ljudi koji se tim poslom bave i mi nikada nećemo pristati biti njihovim saučesnicima. Za bilo koji oblik nasilja ne postoji opravdanje i Narodno pozorište Tuzla gaji nultu toleranciju za sve oblike takvog ponašanja!

Ovime pružamo podršku svim kolegicama i kolegama koji su odlučili progovoriti o svom iskustvu i poručujemo im da nisu sami.

Uradićemo sve što je u našoj moći da se u našoj kući svaka kolegica i svaki kolega osjeća sigurno i poštovano, a svako nedolično ponašanje ćemo na adekvatan način znati procesuirati, kako interno, tako i eksterno, u saradnji sa nadležnim institucijama.

Iz KODEKSA o ponašanju zaposlenika JU Narodno pozorište Tuzla:

Zaposleni u svom radu dužni su poštovati sljedeće standarde ponašanja rada:

  • Uzajamno poštovanje, poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, dostojanstva i vrijednosti osobe i pošten tretman i nediskriminacija bilo koje vrste, te komunikacija primjerena pozorišnoj profesiji.
  • Primjenjujući pozitivne propise i opšte akte Pozorišta, nadležni  su dužni osigurati da se u ostvarivanju prava i obaveza koje proizilaze iz radnog odnosa poštuje načelo jednakosti i da se prema svima postupa na jedinstven način.
  • Zaposleni u pozorištu, posebno rukovodioci službi, dužni su poštovati dostojanstvo svih zaposlenih i njihove profesije, poštovati njihovu profesionalnu neovisnost, uzeti u obzir njihovo stručno mišljenje o nekom pitanju i pružiti im povratne informacije o ishodu i konačnom stavu koji je zaokupljen određenim profesionalnim problemom.
  • Rukovodioci službi obavezni su stvarati i održavati radnu sredinu koja podstiče: poboljšanje komunikacije, timski rad, međusobno poštovanje, pružanje pomoći kod savladavanja prepreka, uvažavanje individualnih i grupnih uspjeha.

Ukoliko ste žrtva nasilja obavezno to nasilje prijavite nadležnima, te potražite podršku i pomoć.

Nasilje možete prijaviti policiji na 122, dok vam za podršku i pomoć na raspolaganju stoji UG Vive žene i njihov SOS telefon 1265.

Javna ustanova
Narodno pozorište Tuzla

Ćatibušić Mirza, direktor

Također pročitajte

UMJETNOST JE MIR

UMJETNOST JE MIR

Međunarodni dan teatra obilježava se danas - 27. marta. Međunarodni dan tetara se obilježava od 1961. godine, a obilježavanje je počelo na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta (ITI). Kao i svake prethodne godine, poslana je tradicionalna poruka. Autor...

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

„Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta, naziv je nove produkcije u Narodnom pozorištu Tuzla. Pripreme nove predstave otpočele su početkom ove sedmice, a premijerno izvođenje je zakazano za kraj mjeseca marta. U predstavi igraju Boris Balta, Siniša...