Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

ZAŠTO MIROSLAV PLEMENITI PONOVO

Aug 28, 2019 | Novosti

U utorak, 28. avgusta 2019. godine počeo je rad na projektu Pijana novembarska noć 1918. Miroslava Krleže, Ive i Tene Štivičić u Narodnom pozorištu Tuzla.

Pažljivijim promatračima teatarskih prilika neće promaći činjenica da se u kratkom vremenu ponovo vraćam djelu genijalnog Miroslava plemenitog Krleže. Poslije Gospode GlembajevihKraljevaU agonijiVer sacrumPuta u rajLegendeAdama i Eve imam zadovoljstvo suočiti se sa poetskim zagonetnostima Krležine dramatike.

Moj povratak ansamblu tuzlanskog Narodnog pozorišta, sa kojim sam bilježio uistinu za bh. prilike goleme redateljske uspjehe, odigrava se u trenutku kada su političke i sveukupne društvene neuralgije regiona dosegle vrhunac. Tu posebno mjesto zauzima kompleks nikada do kraja rješenih međunacionalnih odnosa.

A memoaristička proza Pijana novembarska noć 1918. upravo je teatarska demontaža zabluda međunacionalnih sukoba, mirenja i trajne neuralgije neriješenih nacionalnih pitanja. Uz dramaturšku suradnju Svetlane Broz učinio sam napor da ovaj Krležin dramatizirani prozni biser bude i više od profesionalnog izazova za tuzlanski teatarski personaž.

Ovu predstavu namjeravam graditi stilom minimalističkog logiciranja, sa jasnim pozicioniranjem središnje figure samog Miroslava Krleže, od njegovog javnog prosvjeda – skandala na čajanci u dvorani Kolado i saslušanja u vojno policijskom represoriju tadašnjeg Zagreba.

Predstava  kao podjednak izazov za brojni ansambl, ali poglavito za redatelja!!!

Gradimir Gojer, reditelj predstave

KRLEŽA PONOVO NA TUZLANSKOJ SCENI

U Narodnom pozorištu Tuzla u utorak, 27. avgusta 2019. godine je otpočeo proces priprema premijere predstve Pijana noć 1918.Miroslava Krleže – Ive Štivičića u režiji Gradimira Gojera.

Dramaturg predstave je Svetlana Broz, a u predstavi igraju: Milenko Iliktarević, Nermin Omić, Boris Balta, Nedim Malkočević, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Ivana Perkunić Mešalić, Elvira Aljukić, Remira Osmanović, Sadika Kahrimanović, Irma Zukić, Mirza Mujagić, Luka Spasojević, Armin Filipović, Elvis Jahić, Borislav Matović, Irfan Kasumović, Siniša Udovičić, Enver Hasić, Dalibor Brkić, Edis Žilić.

Premijera predstave se očekuje početkom oktobra, u okviru svečanosti obilježavanja Dana Grada Tuzle.

Preuzeto sa: https://www.tacno.net/kultura/zasto-miroslav-plemeniti-ponovo/

Također pročitajte

UMJETNOST JE MIR

UMJETNOST JE MIR

Međunarodni dan teatra obilježava se danas - 27. marta. Međunarodni dan tetara se obilježava od 1961. godine, a obilježavanje je počelo na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta (ITI). Kao i svake prethodne godine, poslana je tradicionalna poruka. Autor...

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

„Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta, naziv je nove produkcije u Narodnom pozorištu Tuzla. Pripreme nove predstave otpočele su početkom ove sedmice, a premijerno izvođenje je zakazano za kraj mjeseca marta. U predstavi igraju Boris Balta, Siniša...

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Narodno pozoriste Tuzla, ali i cijela pozorišna scena Bosne i Hercegovine, ostalo je bez velikana Nijaza Alispahića. Nijaz Alispahić, dramaturg, lektor i književni pisac rođen je u Kozluku pored Zvornika, 1940. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Tuzli,...