Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

“Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pobjednik 35. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom

Nov 23, 2018 | Novosti

Gran pri Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Ovo je odluka stručnog žirija koga čine glumci Senad Bašić, Ivo Gregurević i Danica Maksimović.

Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Andriji Kuzmanoviću za uloguPripovedača u predstavi „Osama – Kasaba u Njujorku“ u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Natašu Perić za ulogu Dragane Matić u predstavi “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za muziku je dodijeljena Denisu Hadžiću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla, a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Hariju Ejuboviću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka u predstavi “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS-a.

Nagrada za najbolju režiju osvojio je Goran Damjanac za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, Narodnog pozorišta Tuzla, a za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca Statua Zlatno pero dodijeljena je Željku Stjepanoviću za predstavu “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS-a.

Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Prema odluci žirija publike 35. Pozorišnih/kazališnih susreta, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca, a u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Miljki Brđanin za ulogu Koviljke u predstavi “Naši dani”, autora Željka Stjepanovića, Narodnog pozorišta RS-a.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Dražen Pavlović za ulogu Budalina Tale u predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, autora Derviša  Sušića, Narodnog pozorišta Tuzla.

Također pročitajte

UMJETNOST JE MIR

UMJETNOST JE MIR

Međunarodni dan teatra obilježava se danas - 27. marta. Međunarodni dan tetara se obilježava od 1961. godine, a obilježavanje je počelo na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta (ITI). Kao i svake prethodne godine, poslana je tradicionalna poruka. Autor...

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

“TRI POJAVLJIVANJA BOGA” NOVA PRODUKCIJA NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

„Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta, naziv je nove produkcije u Narodnom pozorištu Tuzla. Pripreme nove predstave otpočele su početkom ove sedmice, a premijerno izvođenje je zakazano za kraj mjeseca marta. U predstavi igraju Boris Balta, Siniša...

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Posljednji pozdrav velikom Nijazu Alispahiću

Narodno pozoriste Tuzla, ali i cijela pozorišna scena Bosne i Hercegovine, ostalo je bez velikana Nijaza Alispahića. Nijaz Alispahić, dramaturg, lektor i književni pisac rođen je u Kozluku pored Zvornika, 1940. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Tuzli,...