Narodno Pozorište Tuzla

Novosti

Jajce: Održana PRESS konferencija povodom 36. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH

Jun 6, 2017 | Novosti


U salonu Doma kulture Jajce danas je održana PRESS konferencija u povodu 36. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH, koje će se u našem gradu održati u periodu od 1. do 9. jula ove godine.

Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu održavaju se 36 godina i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji. Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima.
Na današnjoj PRESS konferenciji novinarima su se obratili Edin Hozan, načelnik Općine Jajce, predsjednik Vijeća Igara i predsjednik Organizacionog odbora 36. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH, Almir Bašović, selektor 36. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH i Mevzudin Duranović, direktor 36. Pozorišnih/Kazališnih igaraBiH.
Selektor igara Almir Bašović u proteklom je periodu odgledao veliki broj predstava, te odabrao sedam predstava koje će biti izvedene pred jajačkom publikom.
Direktor Doma kulture Jajce Mevzudin Duranović prisutnima je kazao kako će ključevi grada ove godine pripasti doajenu bh. glumišta Draganu Jovičiću. Jovičić je ključeve grada trebao primiti prošle godine, ali je iz opravdanih razloga ovaj simbolični čin prolongiran za 36. Pozorišne/Kazališne igre BiH.

U nastavku vam donosimo spisak predstava i obrazloženja zbog čega su upravo te predstave odabrane od strane ovogodišnjeg selektora.

1. SARTR Sarajevo, Majstor i Margarita

2. BNP Zenica, Moja fabrika

3. Pozorište Prijedor, Bunar

4. Kamerni teatar 55 Sarajevo, Mirna Bosna

5. EastWest centar i BNP Zenica, Za šta biste dali svoj život?

6. NP Tuzla, Woyzeck
Obrazloženje:
Predstava Woyzeck u režiji mađarskog reditelja Ivana Funka, rađena u tuzlanskom Narodnom pozorištu, sasvim sigurno predstavlja hrabar repertoarski potez. Razlog je to što ovaj komad Georgea Buchnera jeste jedan od najvažnijih modernih dramskih komada, to je komad koji postavlja pitanje o tome šta je zapravo čovjek nakon raspada svih velikih ideja i riječi koji su ga do devetnaestog stoljeća kao biće određivale. U tuzlanskoj postavci je suptilno naglašena jedna Buchnerova intervencija u stvarni događaj po kojem je ova drama nastala. Naime, stvarna osoba po kojoj Buchner gradi svoj centralni lik po zanimanju je bio frizer, a Buchner Woyceku daje da bude vojnik. U ovoj tuzlanskoj predstavi čitav ambijent je scenografijom i kostimima obilježen militarističkim duhom, tako da svi tipovi diskursa koji okružuju centralni lik od tog militarističkog duha ponešto preuzimaju. Tako se jedna priča o mogućnostima čovjeka dvadesetprvog stoljeća suptilno tretira kroz našu nedavnu prošlost (a nažalost, i sadašnjost), ne iznevjeravajući pritom puno Buchnerov original. To je visokokultivirana predstava, koja pokazuje dosta povjerenja u tekst i glumačku igru i koja upozorava da ponovno čitanje modernih klasika jeste imperativ za našu pozorišnu sredinu.

7. Studentsko pozorište Banja Luka, Mlijeko

Preuzeto sa: http://www.jajce-online.com/jajce-odrzana-press-konferenci…/

Također pročitajte